Bolhásság

Tünetei erőteljes vakarózás, esetleg allergiás bolhaekcéma. Vért szívnak, nyugtalanítják az állatot, bélsarukkal beszennyezik a kutya bőrét. Az állat szőre fénytelen, borzolt, nyáltól csatakos lehet, szőrhiányos területek is kialakulhatnak, ekcémára emlékeztető bőrelváltozásokkal. A szőrszálak között erős bolhásság esetén bolhák, de leggyakrabban apró, fekete színű félköríves bolhapiszok látható.

Bolhás kutya

 

 

 

 

 

 

 

 

A bolhák apró méretű, fekete-sötétbarna színű élősködők, a szőrszálak között megbújva házi emlős állataink vérével táplálkoznak. Szúrásuk kellemetlen, viszkető érzéssel jár, számos állat szervezete pedig allergiás reakcióval válaszol a bolhanyálra. Ilyenkor kisebesedő, ekcémás, fekélyes bőrtünetekkel találkozhatunk. Főleg a farok tőben kialakuló ekcéma olyan viszketéssel jár, hogy az állat akár saját húsát is kirágja.
Bolha elleni védekezés: a kutyák és macskák bolhásságát ugyanazon bolhafajok okozzák, így fontos, hogy az együtt tartott állatokat egyszerre kell kezelni bolhaellenes szerrel. Az állatok környezetének bolha mentessé tétele igen fontos lépése a külső élősködők elpusztításának. Ennek oka, hogy a bolhák nem kizárólag a háziállatokon élnek.