Tudnivalók

Összegyűjtöttünk nagyon sok hasznos információt a gazdiknak. A lista folyamatosan bővül és aktualizáljuk is. Ha valamit mégsem találsz, kérdezz bátran, elérsz minket a Facebook oldalunkon keresztül is!

KUTYÁK

Szőrzettípusok
Minden fajtának csak rá jellemző hosszúságú es vastagságú szőrzete van, a különböző tartási körülmények miatt… Bővebben

Bőr
A kutya és macska külleméhez szorosan hozzá tartozik a bőr, a szőrzet és ezek színezettsége. Az állat kültakarója a bőr… Bővebben

Fogápolás
A fogak felületére a nyálból kicsapódó szervetlen anyag. Jelei bűzös lehelet, nehézkes evés… Bővebben

Bolhásság
Tünetei erőteljes vakarózás, esetleg allergiás bolhaekcéma. Vért szívnak, nyugtalanítják az állatot… Bővebben

Kullancs
Mint parazita állat, jelenléte a kutyák számára azért veszélyes, mert különféle vírusokat és baktériumokat juttat… Bővebben

Emmi pet (professzionális szájhigiénia)
Az Emmi pet ultrahangos fogkefe dörzsölés nélkül, gyengéd fogtisztítást tesz lehetővé, működése zajtalan… Bővebben

Karomvágás
A túlnőtt karom az állat számára is kellemetlenségek forrása. A felnőtt állatok karmainak kopása nagyban függ… Bővebben

Fültisztítás
Gyakran felmerülő kérdés, hogy mit jelent a fülápolás. Tudni kell, hogy normál esetben a kutyák fülében… Bővebben

Bűzmirigy tisztítás
A mirigyek váladéka, a kutyák névjegykártyájaként, az adott egyed területének megjelölésére szolgál… Bővebben

A szuka ivari ciklusa
A szuka ivarérettségét általában 6-9 hónapos korban éri el. Ez rendszerint az első tüzelés idejével esik egybe.

Álvemhesség: a szaporodási folyamatok idegi és hormonális szabályozása valamilyen szinten zavart szenved. Ilyenkor az állat kezdetben úgy viselkedik, mintha vemhes lenne, készül az ellésre, vackol, fészket készít. Később tejmirigyei megduzzadnak, azokból tej szivárog, azonban a pangó tejtől begyulladnak, fájdalmasak lesznek, az állat belázasodik, testileg, lelkileg szenved.

Méhgennykór: a méh gennyes gyulladását a hormonális változások idézik elő. Az évek során a többszöri vemheség nélküli tüzelést követően a méhben megindulnak a gennyes méhgyulladás kialakulását elősegítő változások. Ha a méh nyitott marad, gennyes váladék ürül a hüvelyen keresztül, jelentkezhet láz, bágyadtság, étvágytalanság. Zárt méhnyak esetén a genny nem tud távozni, a méh üregében összegyűlik, a baktériumok által termelt toxinok a méhnyálkahártyán keresztül felszívódva a keringésbe jutnak. A toxinok vesékre gyakorolt hatása miatt a vizelet sűrűsége alacsonnyá válik. Étvágytalanság, bágyadtság, hányás, hasmenés.

Emlődaganat: idősebb szukákat érintő betegség. A betegség megelőzésében nagy szerepe van az ivartalanításnak. Ezek a daganatok már röviddel kialakulásuk után áttétet képezhetnek, első célállomás a környéki nyirokcsomók, majd a nyirok- és vérkeringéssel eljutnak a tüdőbe, ritkábban májba, lépbe, vesébe. Ha egy daganat érezhető, minél korábban el kell távolítani az adott emlőtelepet.

Kan kutya ivartalanítása
Ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye. Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggő kórképek, pl. végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége. A heredaganat kialakulása megelőzhető. Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek. Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.
Az ivartalanítás rutin műtét, altatásban történik. Az ivartalanítás az állat személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban éri el.

Egészséges állat
Mozgékony, érdeklődő, szeme váladék mentes, orra fényes, nedves, füle tiszta, szőrzete csillogó, bőre rugalmas, étvágya kifogástalan.

Beteg állat
Füle, farka, feje lóg, szeme beesett vagy kidülledt, szőre fénytelen, bőre száraz,nyálzik, bőrelváltozások, testhője megváltozik, hányás, hasmenés, nem eszik, levert stb.

Védőoltásokkal megelőzhető betegségek kutyáknál
Nagyon sok betegséget ma már könnyen és egyszerűen meg lehet előzni egy védőoltással… Bővebben

Szívférgesség
A kutyák komoly, potenciálisan halálos betegsége. Okozója a dirofilaria immitis nevű vérparazita… Bővebben

Bőrférgesség
kórokozója a dirofilaria repens (fonálféreg), a fertőzést szúnyogok terjesztik. A szúnyog a fertőzött kutya, macska… Bővebben

MACSKÁK

Minden macskának szüksége van tisztálkodásra. Természetükben van a bunda gyakori nyalogatása, ilyenkor érdes nyelvükkel eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt szőrszálakat. Ezek a gyomorban szőrlabdát képezhetnek, ami rossz hatással lehet az étvágyukra és egészségükre. Fontos, hogy az állatot rendszeresen megtisztogassuk és ellenőrizzük, hogy nincsenek e rajta paraziták, melyektől a macska erőteljesen vakarózik és betegségeket is terjeszthet.
A macska szőrzete annyiban tér el a kutyáétól, hogy a fedőszőrök kétfelé váltak, lett egy hosszabb vezér vagy koronaszőr, egy kicsit rövidebb fel- vagy támasztószőr, ez az ezek alatt található puha, dús aljszőr.

Macska szőrzettípusok

Hosszú szőrű: a szőrzet hosszúsága a fajtájától és az évszaktól függően változat, a bunda tömöttsége és hőszigetelő képessége főkent a piheszőröknek köszönhető. A perzsa macska hosszú vezérszőrei a vastag felszőrök közül törnek elő, nagyon sűrű bundát alkotva. Az angóra macskák szőrzete finomabb és kevésbé dús.

Félhosszú szőrű: ezt az elnevezést azokra macskákra alkalmazzák, melyeknek viszonylag hosszú a fedőszőrzetük, de a perzsákéhoz képest csökevényes az aljszőrzetük.

Rövid szőrű: az ide sorolt macskák szőrzete meglehetősen változatos. A sziámik és a keletiek sima, puha bundáját nagyon rövid, finom szőrök alkotják. Ezzel ellentétben a manszigeti macska kettős bundát növeszt, ami még termetesebbé teszi, az alj- és a fedőszőrzet egyaránt tömött és rövid, csak a vezérszőrök kissé hosszabbak. A másik jellegzetes kettős bundájú fajta, az orosz macska szőrzete eláll a testétől, puha, selymes tapintású, egyúttal rövid és tömött szerkezetű.

Szőrtelen: tapintó szőrök és csekély pehelyszőrök találhatók.